Quiz: welk type vrijwilliger ben jij?

17-02-2021 /
Verenigingen, zorginstellingen en vele andere vrijwilligersorganisaties kunnen jouw inzet als vrijwilliger goed gebruiken. Maar hoe vind je vrijwilligerswerk dat bij je past en hoe weet je nu eigenlijk wat je leuk vind? Niet zo gek dat je dit lastig vind, want er zijn zoveel leuke vacatures! Om het jou iets makkelijker te maken hebben wij deze quiz voor je bedacht.

Quiz: welk type vrijwilliger ben jij?
Verenigingen, zorginstellingen en vele andere vrijwilligersorganisaties kunnen jouw inzet als vrijwilliger goed gebruiken. Maar hoe vind je vrijwilligerswerk dat bij je past en hoe weet je nu eigenlijk wat je leuk vind? Niet zo gek dat je dit lastig vind, want er zijn zoveel leuke vacatures! Om het jou iets makkelijker te maken hebben wij deze quiz voor je bedacht.

Ben jij een buitenmens, sta je altijd voor een ander klaar, ben je het liefste bezig met je hobby of draag je het allerliefst je kennis over? Ontdek het hieronder!


1. Wat is jouw levensmotto?
A. Doe iets waar je blij van word met veel plezier, want dat geeft altijd vertier
B. Als het binnen niet lukt, ga dan naar buiten
C. Kennis is macht, maar kennis delen is kracht
D. Waarom moeilijk doen, als het samen kan

2. Mensen vinden mij het meest…
A. Op een plek waar ik helemaal mijn ei kwijt kan
B. Met mijn haren in de wind
C. Ergens waar ik mijn kennis kan op doen, of kan delen met anderen
D. In de buurt van andere mensen

3. Wanneer ik vrij heb, ga ik graag…
A. Iets opknappen of opruimen
B. Een wandeling maken
C. Die ene leuke cursus volgen
D. Bij iemand op de koffie

4. Welke baan lijkt jou het leukst?
A. Timmerman
B. Dierenverzorger
C. Leraar
D. Verpleegkundige

5. Hoe ziet jouw woonkamer eruit?
A. Uniek, want ik heb het zelf gemaakt
B. Lekker veel groen voor dat ultieme buitengevoel
C. Veel plek voor mijn boeken in de prachtige boekenkast
D. Een grote zithoek om familie en vrienden te ontvangen

6. Hoe ziet jouw ideale vakantie eruit?
A. Thuis, want dan heb ik lekker alle tijd voor mijn hobby       
B. Kamperen natuurlijk, hoe meer natuur hoe beter
C. Stedentrip, er is nog zoveel te ontdekken
D. Glamping, dan heb ik nog alle tijd voor gezelligheid

De meeste A’s: Handige Hobby
Jij wilt je gewoon graag bezighouden met je hobby, want dat geeft jou plezier. Gelukkig kan je dit ook kwijt in vrijwilligerswerk. Je hebt bijvoorbeeld interesse in kunst- en cultuur, bent een sportfanaat of juist een crea bea. Je bent enthousiast, maar hebt wel vrijheid nodig als vrijwilliger. Heb jij even geluk dat vrijwilligerswerk ook flexibel is! Voorbeelden van vrijwilligerswerk dat bij jou past zijn het geven van schilderles in een wijkcentrum, fotograferen op een vrijwilligersfeestje of muziekles geven aan kinderen.

De meeste B’s: Betrokken Buitenmens
De zon op je gezicht, de wind door je haren, in de buitenlucht voel jij je op je best! Samen wandelen, buiten sporten of de hond uitlaten. Jij zorgt dat je lekker vaak naar buiten kunt. Waarschijnlijk ben je ook dol op dieren. Paardrijden, konijnen knuffelen of vogels spotten, daar word jij blij van! Voorbeelden van vrijwilligerswerk dat bij jou past zijn klusjes in de tuin, samen met iemand wandelen of meehelpen op de kinderboerderij.

De meeste C’s: Enthousiaste Expert
Kennis, ervaring en deskundigheid delen en overdragen aan anderen, dat vind jij leuk! Lesgeven, voorlichting geven aan groepen of advies aan organisaties, daar draai jij je hand niet voor om. Je voelt je betrokken bij de mensen of de organisaties die jouw kennis goed kunnen gebruiken. Verantwoordelijk- en zelfstandigheid kenmerken jou en je vindt het fijn om je nuttig te voelen. Voorbeelden van vrijwilligerswerk dat bij jou past zijn voorzitter van de wijkraad, penningmeester of coördinator bij een sportvereniging, taalcoach.

De meeste D’s: Hartelijke Helper
Hulpvaardig, daadkrachtig en je nuttig voelen. Jij staan graag in contact met mensen en wilt hen helpen. Je vindt het leuk als je het resultaat van je inspanning ziet en een bedankje is de kerst op de taart. Wat je precies gaat doen is voor jou minder van belang. Het belangrijkste is dat je in een prettige omgeving terecht komt. Voorbeelden van vrijwilligerswerk dat bij jou past zijn op bezoek gaan bij een oudere, boodschappen doen voor iemand die dat zelf niet meer kan, gastheer/vrouw of ondersteunen bij activiteiten in een zorgcentrum.

Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem een kijkje bij de vacatures. Staat wat jij zoekt er niet tussen? Laat het ons weten en wij gaan voor je op zoek.